EKONOMİ

Keskin’den “KDV’de peşin ödeme esnafı zora sokar” tepkisi

Keskin’den “KDV’de peşin ödeme esnafı zora sokar” tepkisi

TESK Yönetim Kurulu üyesi ve Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin, KDV uygulamasında yapılacak olan değişikliğin küçük esnafa sıkıntı yaşatacağını belirterek, yapılmak istenen uygulamadan vaz geçilmesi çağrısında bulundu.

Keskin’in yaptığı yazılı açıklama şu şekilde; “Geçtiğimiz hafta Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) görüşülmek üzere sevk edilen ve görüşülmekte olan  Torba Kanun ile Tevkifata tabi KDV işlemlerine ilişkin beyanname verme süresinin öne çekileceğini ve beyan edilen KDV’nin indirim konusu yapılabilmesi için ödeme şartına bağlanması konusunda yasal düzenleme yapıldığını üzülerek öğrendik.

Şöyleki; bu uygulamanın hayata geçmesi ile birlikte tevkifiyata tabi işlemlerin indirime konu edilebilmesi için ödeme şartına bağlanması, küçük esnafın mağdur olmasına neden olacaktır.

Katma Değer Vergisi Kanunu’nda böyle bir yasal düzenleme yapılması KDV’nin ruhuna aykırıdır. Çünkü; KDV özü itibariyle nihai tüketicinin katlanmak zorunda olduğu bir vergidir. Bu verginin esnafın sırtına yüklenmesini kabul etmiyoruz.

Gelir İdaresi Başkanlığı verilerine göre, Kasım 2023 ayı itibariyle 2 milyon 478 bin KDV mükellefi bulunmaktadır. Bu uygulama bu mükellefleri doğrudan etkileyecek olup, ekonomik sıkıntı içinde bulunan küçük esnafı daha da zor duruma bırakacaktır.

Örnek olarak; bir esnafımızın beyan etmiş olduğu KDV2 beyannamesindeki 20 bin TL’yi süresinde ödememesi halinde, indirim konusu yapamayacağından o ayki KDV1 beyannamesinde de KDV ödemesi de çıkacaktır. Bir işlemden dolayı 2’kez borçlu duruma düşecektir.

TBMM gündeminde bulunan torba yasada yer alan KDV uygulama değişikliği esnaf üyelerimizden gelen talep üzerine geri çekilmesini talep ediyoruz. “

AdminAdmin