EKONOMİ

Doğal kayısıda fiyatlar iki kat artmasına rağmen talep patlaması yaşanıyor

Doğal kayısıda fiyatlar iki kat artmasına rağmen talep patlaması yaşanıyor

Malatya’nın dünyaca ünlü doğal kayısısı bir önceki yıla göre iki kat artan fiyatına rağmen yoğun talep görüyor. Daha çok iç piyasada tüketilen ürünün kilogramı ise 100 ila 150 TL arasında satışa sunuluyor.

Dünya kuru kayısı üretiminin yüzde 85’inin karşılandığı Malatya’da kayısı esnafının yüzü gülüyor. Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) iki yıl önce kuru kayısı alımı yapmaya başlamasıyla birlikte oluşan fiyat istikrarı hem üreticiyi hem de esnafı memnun ederken, halk arasında gün kurusu olarak bilinen doğal kayısı ise yoğun talep görüyor.

Kalp, astım, bronşit, mide rahatsızlığı başta olmak üzere birçok hastalığa da iyi geldiği bilinen doğal kayısının fiyatı geçen yıla göre iki katına da çıkmış olsa da vatandaşlar büyük ilgi gösteriyor.

“Fiyatlar geçen yıla oranla iki kat arttı”

Doğal kayısı fiyatlarının geçen yıla oranla iki kat daha arttığını kaydeden Şire Pazarı esnafından Tolgahan Çakır, "Kayısı satımında gün kurusu kayısısı daha çok ön planda. Çok satış yapıyoruz. Fiyatlar kaliteye göre değişirken, gün kurusu doğal olduğu için insanlar daha çok rağbet ediyor. Geçen yıl jumbo gün kurusunu 70-80 TL civarında satıyorduk, bu yıl ise 150 TL’ye kadar satıyoruz” dedi.

AdminAdmin