EKONOMİ

Sadıkoğlu: "Mücbir sebep süresi uzatılmalı"

Sadıkoğlu:

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, 30 Kasım 2023 tarihinde sona erecek olan mücbir sebep hali süresinin uzatılması için çağrıda bulundu.
MTSO Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, 30 Kasım 2023 tarihinde sona erecek olan mücbir sebep hali süresinin uzatılması için çağrıda bulunarak, “Ticari hayat normalleşmeden mücbir sebep halinin kaldırılması sorunları azaltmaz, aksine artırır. Üyelerimizin yoğun bir şekilde sürenin uzatılması konusunda talebi var. Mücbir sebep süresinin en az 1 yıl daha uzatılmasını talep ediyoruz” dedi.
Mücbir sebep hali süresinin sona ermesinin sorunların daha da büyümesine sebep olacağını belirten Başkan Sadıkoğlu, “6 Şubat depremlerinin üzerinden 9 ay geçti ama ekonomik ve sosyal etkisi hala devam ediyor. 27 bin 500 işyeri yıkık veya ağır hasarlı. Odamıza kayıtlı 10 bin 600 üyemizin yüzde 80’i depremden zarar gördü. Şehrin ticareti adeta 21 metrekarelik konteynerlerde yürütülmeye çalışılıyor. Siftah dahi yapamadan günü kapatan esnafımız var. Özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerin depremin ekonomik enkazından çıkması imkânsız halde. Yıkımlar devam ederken, herhangi bir toparlanma emaresi yokken mücbir sebep hali sürenin sona ermesi sorunların daha da büyümesine neden olur” dedi.
Başkan Sadıkoğlu, “Hazine ve Maliye Bakanlığımız tarafından uygulanan, Malatya, Hatay, Kahramanmaraş ve Adıyaman illeri için mücbir sebep hali süresi 30 Kasım 2023 tarihinde sona erecek. Depremden büyük yara alan üyelerimiz hala toparlanamadı. Üyelerimizin yoğun bir şekilde sürenin uzatılması konusunda talebi var. Mücbir sebep süresinin sona ermesiyle ortaya çıkacak vergi yükünün altından kalkılması çok zor. Malatya’da deprem olmamış gibi algılarla, her şey düzeldi diyenlere kulak verilerek mücbir sebep süresinin uzatılmaması bu şehri içinden çıkılmaz bir hale sürükler. Şehrin geleceği, kendi siyasi bekaları için çalışan yerel yöneticilerin elinden alınmalı. Malatya’da hiçbir esnaf, ticari varlığını 6 Şubat öncesine getiremedi. Ticari hayat normalleşmeden mücbir sebep halinin kaldırılması sorunları azaltmaz aksine artırır. Bu nedenle mücbir sebep süresinin en az 1 yıl daha uzatılmasını talep ediyoruz. Talep yazımızı hazırlayarak Hazine ve Maliye Bakanlığı’na gönderdik. Sürecin takipçisi olacağız” diye konuştu.

Mücbir sebep süresinde Van depremi örneğini veren Başkan Sadıkoğlu, “Önümüzde Van örneği var. 2011 yılında Van’da meydana gelen deprem sonrası devletimiz 5 yıl mücbir sebep ilan etmişti. 6 Şubat’ta yaşadığımız depremler 11 ilimizi etkiledi ve 4 ilde etkisi yıllarca sürecek. Ticaretin daha hızlı toparlanabilmesi için mücbir sebep süresinin uzatılması büyük önem arz etmektedir” ifadelerine yer verdi.

AdminAdmin