GENEL

İl protokolü ve STK’lardan 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü mesajları

İl protokolü ve STK’lardan 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü mesajları

Vali Hulusi Şahin’in “10 Ocak İdareciler Günü” Kutlama Mesajı

10 Ocak 1971’de mülki idare amirleri sınıfının ihdası için yapılan ilk mesleki toplantı esas alınarak Türk İdareciler Derneği’nin 1978’deki genel kurulunda 10 Ocak günü “İdareciler Günü” olarak kabul edilmiştir. Mülki idare mensupları arasında dayanışmanın sağlanması ve bu mesleğe emek vermiş büyüklerin hatırlanması bakımından özel ve anlamlı bir gün olan 10 Ocak, aynı zamanda Aziz Vatandaşlarımıza nasıl daha iyi hizmet sunulabileceğine dair fikirlerin istişare edilmesine fırsat veren bir gündür.

Milletimizin birliği, bütünlüğü, refahı ve güvenliği için üstün bir görev bilinciyle hareket eden, devleti ve hükümeti temsil sıfatıyla vatandaşın canının ve malının korunması için her türlü güvenlik önlemini alan, halkın taleplerini ve ihtiyaçlarını devlet adına tespit edip, ekonomik, sosyal ve kültürel alanlarda çalışmalar yapan devletin temel yapı taşları Mülki İdare Amirlerimizin meslek camiasındaki sorunlarının dile getirilmesi amacıyla 10 Ocak İdareciler Günü, dayanışma, hatırlama ve meslekî misyonun canlı tutulması açısından büyük önem arz etmektedir.

Bizler, “Halka hizmet, Hakk’a hizmettir” düsturu ile, Ülkesine ve insanlarına hizmet etme bilinciyle çalışan Mülki İdare Amirleri olarak, devleti ve hükümeti temsil ederken sadece devletin varlığını, gücünü ve otoritesini değil, şefkatini de temsil etmekte, devletle vatandaşlarımız arasındaki sevgi ve güven bağlarını da güçlendirmekteyiz.

Bu duygu ve düşüncelerle, ülkemizin dört bir köşesinde gece gündüz demeden halkın hizmetinde olan; devletimizle vatandaşımız arasındaki bağı kuvvetlendirerek ülkemizin gelişmesi için büyük fedakârlık ve çalışma azmiyle görev yapan; milletimizin huzuru, refahı ve devletimizin bekası için üstün bir vazife bilinciyle halen çalışan veya emekli olmuş bu onurlu camianın mensubu olan tüm meslektaşlarımın 10 Ocak İdareciler Gününü en içten duygularımla kutluyor, aileleriyle birlikte nice sağlıklı ve huzurlu günler geçirmelerini temenni ediyor, ebediyete intikal eden mülki idare amirlerimize Cenab-ı Allah’tan rahmet niyaz ediyorum.

Milletvekili Ağbaba’dan 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü Mesajı:

“Herkes İstediğini Yazıp Söylüyorsa Türkiye Basın Özgürlüğünde Neden 149. Sırada?”

Ağbaba, “Basın özgürlüğünde 180 ülke arasından 149. Olan ülkenin Cumhurbaşkanı “Herkes istediğini yazmakta, söylemekte, ifade edebilmektedir" ifadelerini kullanıyor” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, gazetecilik mesleğinin "demokrasinin olmazsa olmaz yapı taşlarından biri" olduğunu ifade etti.

Basının, toplumun bilincini artırmak, kamuoyu oluşturmak, kamuoyunun bilgilendirilmesini sağlamak ve gerçekleri araştırmak gibi çok önemli görevleri yerine getirdiğini aktaran Ağbaba, toplumun gelişmişlik düzeylerini belirleyen farklı kriterlerin bulunduğunu, bu kriterler arasında basının tarafsız, ilkeli ve özgür olabilmesinin yer aldığını kaydetti.

“Basın Özgürlüğü 17 Yılda 51 Sıra Geriledi”

Ağbaba; “Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'nde Türkiye 2005 yılında 98'inci sırada yer alırken,2022 yılında 180 ülke içerisinde 149'uncu sırada yer aldı.AKP’li yıllar Türkiye’yi basın özgürlüğünde 51 sıra gerileterek küme düşürmüştür.Bu gerçek bilinmesine rağmen, Cumhurbaşkanı Erdoğan geçtiğiz günlerde yaptığı açıklamada  “2023'ün Türkiye’sinde basın 90'lara 70'lere 80'lere göre çok daha özgürdür, serbesttir.Herkes istediğini yazmakta, söylemekte, ifade edebilmektedir" ifadelerini kullanmıştır. Başta RTÜK ve Basın İlan Kurumu eliyle olmak üzere muhalif tüm basın yayın organları cezalandırılmakta, yayın yapmaları türlü anlamsız gerekçelerle kısıtlanmaktadır.”dedi.

“Gazete-Tv’lerden Sonra Şimdi De İnternet Haber Siteleri”

Döviz kurunda yaşanan yükseliş ve artan girdi maliyetleri nedeniyle son yıllarda  başta yerel gazeteler olmak üzere birçok basın ve yayın kuruluşunun kapanmak zorunda kaldığını belirten Ağbaba, “Yazılı ve görsel basın kuruluşu sayısı önceki yıllara göre sürekli azalmaktadır. 13 Ocak 2023 tarihinde BIK Genel Kurulunda görüşülecek olan ve değişmezse uygulanacak olan  Resmî İlan Yayımıyla Alakalı İnternet Haber Sitelerine Dair taslak hükümler TV ve Gazetelerin ardından bu kez de internet sitelerini hedef almakta,çok ağır şartlar ile internet haber sitelerini köşeye sıkıştırmaktadır” dedi.

Ağbaba, "10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nde Hasan Fehmi Bey'den Uğur Mumcu'ya, Sebahattin Ali'den Abdi İpekçi'ye,Hrant Dink'e kalemi kırılan tüm gazetecileri saygıyla anıyor, tüm baskı ve sindirmelere  rağmen görevini layıkıyla yapmaya devam eden gazetecilerin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutluyorum" ifadesini kullandı.

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ın mesajı:

Mesajında basının demokrasilerin vazgeçilmez unsuru olduğunu belirten Başkan Gürkan, kamuoyunun aydınlatılmasında basının önemli bir görev üstlendiğini vurguladı.

Doğru ve tarafsız bilgiye kısa sürede ulaşılmasını sağlayan gazetecilik mesleğinin, bu anlamda sorumluluğunun da büyük olduğunu ifade eden Başkan Gürkan, mesajında şunlara yer verdi;

“Türkiye’de ve dünyada yaşanan gelişmeleri takip etmemizi sağlayan, vatandaşların kurumlar arasında iletişim köprüsü olan özgür basın, demokratik toplumun en temel ihtiyaçlarından biridir. Çoğulcu ve katılımcı bir demokrasinin inşasında, düşünce ve vicdan hürriyetinin kurumsallaşmasında basın kuruluşları etkin ve işlevsel bir rol oynamaktadır.

İçinde bulunduğumuz iletişim çağında bilgiye ulaşma hızı giderek kısalmakta ve doğru bilgiye ulaşmak için gazeteciliğin önemi giderek artmaktadır. Ülkemizin can damarlarından biri olan gazetecilerimizin, basın ve medya mensuplarımızın yaptığı iş büyük bir öneme sahiptir. Bu önemin bilinciyle; 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyor, meslek hayatlarında mutlu ve başarılı bir yıl geçirmelerini diliyorum.”  

Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder’in Mesajı:

Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla yazılı bir kutlama mesajı yayınlayarak, “Basın, güçlü demokrasilerin olmazsa olmazı, toplumun konuşan dili, gören gözü ve işiten kulağıdır. Gazeteciler ise, bu özel misyonu yerine getiren gönül erleridir" dedi.

Güder, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla yazılı bir kutlama mesajı yayımladı. Gazeteciliği demokratik ve şeffaf toplumların vazgeçilmez unsurlarından biri olarak nitelendiren Başkan Güder, halkı bilgilendirmek gayesiyle gece gündüz çalışan basın mensuplarının çoğu zaman zorlu şartlar altında görev yaptığını belirterek, “Demokratik, ahlaki ve toplumsal sorumluluk bilinciyle mesleğini ifa eden haber emekçilerinin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü tebrik ediyorum” dedi.

Başkan Güder, mesajında şu ifadelere yer verdi; “Basın, güçlü demokrasilerin olmazsa olmazı, toplumun konuşan dili, gören gözü ve işiten kulağıdır. Gazeteciler ise, bu özel misyonu yerine getiren gönül erleridir. Gazetecilik, demokratik ve şeffaf toplumların vazgeçilmez unsurlarından biridir. Basın çalışanları, halkın haber alma ve bilgi edinme hakkını cefakârca yürüten kahramanlardır. Kamuoyunun haber alma ihtiyacını karşılarken mesleki ilkelerin yanı sıra toplumsal sorumluluk idrakiyle, demokratik ve hukuki değerleri koruyan, kişilik haklarına saygıyı esas alan gazeteciler 'hakikatin temsilcisi' olarak görev yapmaktadır. Kamuoyunu bilgilendirme görevini yerine getiren gazetecilerin çalışma koşullarının iyileştirilmesi hepimizin ortak temennisidir. Ülkemizin geleceği ve milletimizin menfaatleri doğrultusunda ilkeli, doğru ve tarafsız bir şekilde çalışan gazeteciler, toplumun genel talepleri ile görüşlerini kamuoyuna yansıtma görevini de üstlenmektedirler. Gazetecilik, bir iş ve meslek olmakla birlikte aynı zamanda yapılan işin niteliği ve vasfı itibarıyla bir kamu hizmetidir. Bu doğrultuda, yerelden ulusala kadar bütün medya kurumları ve çalışanlarının kritik bir fonksiyon icra ettiğine inanıyoruz. Bu vesileyle gece gündüz demeden, halkın haber alma hakkı için fedakarca çalışan basın mensuplarımızın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutluyor, meslek hayatlarında mutlu ve başarılı bir yıl geçirmelerini diliyorum. Ebediyete intikal eden basın mensuplarını da rahmetle anıyorum” dedi.

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu’nun kutlama mesajı:

Başkan Sadıkoğlu, mesajında şu ifadelere yer verdi; “Gazetecilik fedakarlık ve sorumluluk isteyen zor bir meslektir. Zamana karşı ve stres altında işlerini icra eden basın mensuplarımız, düzenli bir mesaisi olmadan, doğru haberi vatandaşa ulaştırmak için büyük gayret sarf etmekte ve bu anlamda kamusal bir görevi de yerine getirmektedirler. Geleneksel medyanın yanında internet ve sosyal medya gibi yeni medya kanallarıyla bilgiye ve habere erişim artık çok daha hızlı ve kolay. Bu noktada bilginin doğruluğu öne çıkmakta ve basın mensuplarımız gösterdikleri hassasiyetle toplumu doğru bilgiyle buluşturmaktadır. Demokrasimizin en önemli unsuru, toplumun aynası olan basınımızın çalışma koşullarının iyileştirilmesi, tüm teknik imkân ve donanıma kavuşması ülkemizin her anlamda gelişmesine katkıda bulunacaktır. Bu doğrultuda şehrimiz ve ülkemiz ekonomisinin büyümesi hedefiyle yürütmekte olduğumuz çalışma ve projelerin geniş kitlelere duyurulmasını sağlayan tüm basın mensuplarımıza teşekkür ediyorum.  Demokratik, ahlaki ve toplumsal sorumluluk bilinciyle mesleğini ifa eden, toplumun doğru haber alma hakkını temin etmek ve kamuoyunu gerçeğe ulaştırmak amacıyla fedakârca çalışan tüm basın mensuplarımızın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutluyorum.”

Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Şevket Keskin’in Mesajı:

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü kutluyorum.

Basın; ülkemizin ve Malatya’nın sesi, kulağı ve gören gözüdür.

Yerel basın güçlüyse demokrasi güçlüdür.

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü vesilesiyle; mesleğini etik değerler içerisinde sürdüren, sorumluluk çizgisinde doğru ve güvenilir habercilik yapan, Malatya’nın hak ve hukukunu çıkar gruplarına boyun eğmeden savunan basın emekçilerini tebrik ediyor, sağlık ve başarılar diliyorum.

Malatya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Özcan’ın Mesajı:

Malatya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Özcan, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Özcan, basın mensuplarının kamuoyunun doğru ve tarafsız bilgiye ulaşması için her koşulda fedakarca çalıştıklarını belirterek, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutladı.

Demokrasinin vazgeçilmez unsurlarından birisinin basın olduğunu belirten Başkanı Özcan, mesajında şu ifadelere yer verdi:

"Özgür, objektif ve ilkeli basın toplumların gelişmesinde büyük bir paya sahiptir. Demokratik düzenin sağlıklı işlemesi için sorumluluk ve yükümlülük sahibi olan basın kuruluşlarımız, evrensel meslek ilkeleri ışığında, farklı görüş ve düşünceleri tarafsız bir şekilde ortaya koyarak toplumun doğru bilgilendirilmesi dolayısıyla huzur ve güven ortamın oluşturulmasında önemli rol üstlenmektedirler.

Yazılı ve görsel medyanın yanında internet ve sosyal medya olmak üzere bilgiye ve habere erişim artık çok farklı mecralardan gerçekleşebilmektedir. Bu noktada bilginin doğruluğu öne çıkmakta ve basın mensuplarımız gösterdikleri hassasiyetle toplumu doğru bilgiyle buluşturmaktadır.

Topluma karşı büyük bir sorumlulukları var. Bu sorumluluk, gazetecilik etik kuralları ve toplumumuzun ahlaki değerleri asla unutulmamalı. Topluma yön veren bir mesleğe sahip olduklarının bilinciyle kendilerini daima geliştirmeli, örnek bireyler olmalıdırlar. Basın ve yayın kuruluşları açısından oldukça güçlü şehirlerden biri olan Malatya’mızda üstün gayret ve zor şartlar altında görev yapan, ilkeli ve tarafsız yayıncılık anlayışıyla kamuoyunun sesi olarak görevlerini yerine getirme gayreti içinde olan gazetecilerin bu onurlu görevi, bundan sonra da aynı duyarlılıkla ve kararlılıkla yerine getireceklerine yürekten inanıyorum.

Birçok zorluğa rağmen, sorumluluk duygusu içinde görev yapan basın mensuplarımızın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyorum.

Ebediyete intikal eden gazetecilerimizi saygı ve rahmet ile anarken yerel ve ulusal basınımızın kıymetli çalışanlarına, temsilcilerine ve yöneticilerine sağlık, mutluluk ve başarılar diliyorum.”

Anadolu Basın Birliği Genel Başkan Vekili ve Malatya Şube Başkanı Zeki Dağ’ın Mesajı:

"Basın mensubu kardeşlerimiz;  vatandaşın haber alma hakkını ilkeli, tarafsız, sorumlu gazetecilik anlayışı içerisinde ifa eden onurlu bir mesleğin mensuplarıdır. Basın mensupları; vatandaş ve kurumlar arasında bir köprü vazifesi görmekte olup, basın emekçileri, gecesi gündüzü belli olmadan zor şartlarda görevlerini yerine getirmektedirler.”

“Basın; yaşamın olduğu her alanda vatandaşın gözü, kulağı ve sesi olmalıdır. Böylesi sorumluluğu geniş bir alana hüküm eden basın çalışanlarının görevlerini yerine getirirken; kamu düzenine saygılı, kişi hak ve özgürlüklerinin de sınırlarını bilerek habercilik yapması bilincinde olmalıdır.”

“10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü kutluyorum ve basın mensubu arkadaşların çalışmalarında başarılar diliyorum.”

(İMKON) Genel Başkan Yardımcısı ve (MİM-DER)  Başkanı Mehmet Bülbüloğlu’nun mesajı:

“Basın emekçilerinin gayretleri ve özverili çabalarının her türlü takdirin üstünde olduğunu söyledi. "Basın ahlak ilkelerinden ve demokratik değerlerden taviz vermeden toplumun çeşitli kesimlerinin taleplerini dile getiren bir medyanın varlığı her toplum için olmazsa olmazdır. Mesai mefhumu gözetmeksizin her an haberin peşinde koşan, görevlerini hassasiyet ve saygınlıkla icra eden medya mensuplarının ve basın emekçilerinin gayretleri ve özverili çabaları her türlü takdirin üstündedir.

Bu hususta görevini sorumluluk bilinciyle sürdüren basınımızın ülkemizin hakikat mücadelesine güç kattığına inanıyoruz. 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nde, gece gündüz demeden özveriyle çalışan ulusal ve yerel basın emekçilerinin bu özel gününü kutluyor, meslek hayatlarında başarılar diliyorum"

 

 

 

 

AdminAdmin