Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “Arguvan, her yıl ekilen hem sulu hem susuz kavunun olduğu bir bölge. Gelecek yıl kilosu 7,5 TL’den alıcı bulan kavun, şu anda kilosu 2,5-3 TL’ye alıcı bulmuyor. Mazot geçen sene 18-20 lira civarındayken, bu sene 44-45 lira, işçilik 400-450 lira iken bu sene en az bin TL, sulama suyu aynı şekilde, gübre iki buçuk kat, ilaç üç kat artmış ama kavunun fiyatı yarıdan daha fazla düşmüş durumda” dedi.
Milletvekili Ağbaba, Arguvan Belediye Başkanı Ersoy Eren ile birlikte Arguvan Yukarı Sülmenli Mahalle Muhtarı Atamer Çamur’u ziyaret etti.
“Maliyetleri kurtarması için 8 liranın üzerinde olmalı, altındaki fiyat bizi bitirir”
Arguvan’da kavun üreticiliği yapan Çamur, “Kavun üreticisiyim, kavun üretiyoruz. Geçen yıl 400 liraya çalıştırdığımız işçinin yevmiyesi bu yıl bin lira. Maliyetler; çekirdek, damlama hortumu, mazot fiyatları üçe katlanmasına rağmen geçen yıl kilosunu 7,5 liraya sattığımız kavunu bu yıl 2,5 liraya alıyorlar. 3 liraya alıcı bulamıyoruz. Kavun tüccarları gelip tarladan kilosu 2,5 liraya kavun alıyorlar. Bu rakam kavuna yaptığımız masrafın yüzde 30’unu bile çıkarmıyor. Bataktayız. Ne yapacağız? Ürün tarlada kalacak. Yapacağımız bir şey yok. Sesimizi duyurmaya çalışıyoruz ama bizimle ilgilenen, bizi duyan hiç kimse yok. Bizi kendi halimize bırakmışlar “Ölün, bitin” diyorlar. Kavunun kilogram fiyatının 8 liranın üzerinde olması gerekiyor. Bu maliyetleri kurtarması için 8 liranın üzerinde olmalı, altındaki fiyat bizi bitirir. Arguvan’daki kavun üreticilerinin tamamının hali böyle” diye konuştu.
“Gelecek yıl Arguvan’da kavuk ekecek çiftçi bulamayacağız”
Milletvekili Veli Ağbaba, Arguvan’ın Malatya’da kavun üretiminde önemli bir yere sahip olduğunu ifade ederek, “Birçok köy sonbahardaki gelirini ve geleceğini kavuna bağlamış durumda. Arguvan, her yıl ekilen hem sulu hem susuz kavunun olduğu bir bölge. Gelecek yıl kilosu 7,5 TL’den alıcı bulan kavun, şu anda kilosu 2,5-3 TL’ye alıcı bulmuyor. Mazot geçen sene 18-20 lira civarındayken, bu sene 44-45 lira, işçilik 400-450 lira iken bu sene en az bin TL, sulama suyu aynı şekilde, gübre iki buçuk kat, ilaç üç kat artmış ama kavunun fiyatı yarıdan daha fazla düşmüş durumda. Geçen yıl kilosu 7,5 liradan alıcı bulan kavun, bu sene 2,5-3 TL olduğu için tarlada kalacak. Çiftçilerimiz hükûmete sesini duyurmaya çalışıyor. Eğer destek verilmezse, girdi fiyatları böyle giderse gelecek yıl Arguvan’da kavuk ekecek çiftçi bulamayacağız. Sadece kavun değil buğdayı da öyle. Geçen yıl Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) buğdaya 9,25 TL taban fiyat açıkladı. Şu anda piyasada 6-6,5 liraya buğday satılıyor. Arpada aynı fiyattan satılıyor. Malatya tarımı çökmüş durumda. Kayısısı, kavunu, arpası, buğdayı aynı şekilde. Çiftçimiz domates ekiyor onda da gelir elde edemiyor. Böyle devam ederse gelecek yıl Malatya’da ve Türkiye’de ekip biçmeyecek” dedi.