SİYASET

CHP’li Kiraz: “AKP çiftçiyi, üreticiyi ve üretimi bitirdi”

CHP’li Kiraz: “AKP çiftçiyi, üreticiyi ve üretimi bitirdi”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya İl Başkanı Enver Kiraz, “AKP iktidarı çiftçiyi, üreticiyi, üretimi tamamıyla bitirdi. Üretim olmayınca gıda enflasyonu yükseldi. Birçok vatandaşımız gıdaya erişimde büyük bir sıkıntı yaşarken, ülkemiz gıda ve beslenme krizine doğru gidiyor” dedi.

Kiraz, yazılı açıklamasında, dünyada gıda fiyatları düşüşe geçerken, Türkiye’nin yüzde 95’e çıkan gıda enflasyonunda ilk 5 ülke arasına yükselmesinin gıda ve beslenme krizinin habercisi olduğunu ifade etti.

“Türkiye Gıda Enflasyonunda Dünya 5’incisi”

“İktidarın kendi yanlışlarını gizlemek için öne sürdüğü Rusya-Ukrayna savaşı, küresel fiyat artışları gibi bahaneleri tutarsız ve anlamsızdır” diyen Kiraz, açıklamasında, “Enflasyon Rusya’da yüzde 15,9, Ukrayna’da yüzde 21,5. Yıllardır TÜİK’ten önce her ayın birinde enflasyon verisi açıklayan İstanbul Ticaret Odası (İTO) temmuzda yıllık enflasyonu yüzde 99,1 olarak hesaplarken, bağımsız akademisyenlerden oluşan Enflasyon Araştırma Grubu’nun temmuz verisi yıllık yüzde 176,04. Bugüne kadar TÜİK ile İTO rakamları arasında çok cüzi farklar ya da başa baş durum söz konusu olmasına karşılık temmuz itibarıyla İTO-TÜİK verilerindeki fark yaklaşık 20, ENAG-TÜİK farkı 97 puana çıktı.  TÜİK’e göre enflasyon temmuzda aylık yüzde 2,37, yıllık yüzde 79,60 oranında arttı. Üretici enflasyonu ise temmuz itibarıyla aylık yüzde 5’in üzerinde artışla yıllık yüzde 144,67’ye ulaşırken TÜFE-ÜFE farkı 65 puanla bugüne kadar görülmemiş düzeyde açıldı. Yİ-ÜFE’nin gösterdiği artış hızı, henüz tüketici fiyatlarına yansımayan 65 puanlık ‘birikimli enflasyon stoku’ olduğunu, önümüzdeki aylarda da TÜFE’deki artışın devam edeceğini ortaya koyuyor. Gıda enflasyonunun TÜİK’in ‘karartılmış’ resmi verilerinde bile yıllık yüzde 94,65’i bulması, giderek ciddi bir beslenme ve gıda sorunuyla karşı karşıya kalınacağının işareti. Yıllık yüzde 95’e çıkan nominal gıda enflasyonu gıda fiyatı artışlarında Türkiye’yi dünyada 4’üncülüğe taşırken, TÜFE-Gıda Enflasyonu farkından oluşan gerçek gıda enflasyonunda ise dünya 5’incisi” ifadelerine yer verdi.

“Rezervlerin Tüketilmiş Olması Krizi Büyütüyor”

İl Başkanı Kiraz, Türkiye’de gıda krizinin giderek büyüdüğünü kaydederek, açıklamasın şöyle sürdürdü:

“Türkiye’nin üzerindeki 4 ülke ağır iflas, kıtlık, yokluk, sefalet ve sosyal kargaşa içindeki ya da ambargo-yaptırım altındaki ülkeler. Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Gıda Örgütü’nün (FAO) küresel Gıda Fiyat Endeksi haziran ayında yüzde 2,3, temmuz ayında ise yüzde 8,6 gerilediğini açıkladı. İktidarın iki aydan bu yana düşüşe geçen küresel gıda fiyatlarını gerekçe göstererek enflasyona bahane üretme tezi geçerliliğini yitirdi. Resmi gıda enflasyonunun yüzde 95 olması, önümüzdeki aylarda ciddi bir gıda krizi-kıtlık ihtimalini gündeme getiriyor. İktidar, Fiyat istikrar Komitesi’ni, Gıda Komitesi’ni toplayarak kışa dönük ithalat, stok çözümleri arıyor ancak döviz kıtlığı, rezervlerin tüketilmiş olması krizi büyütüyor. Geçen yılın temmuz ayında politika faizi yüzde 19 iken TÜFE yıllık yüzde 18,95, Yİ-ÜFE yüzde 44,92 ve dolar/TL 8,61 idi. Eylül ayından itibaren başlatılan faiz indirimleriyle iktidarın iddia ettiğinin tam aksi gerçekleşti. 7 aydır sabit tutulan politika faizine rağmen enflasyon ve kurlardaki yükselişle, TÜFE yüzde 79,60’a, Yİ-ÜFE yüzde 144,61’e, dolar/TL 17,92’ye çıktı. Rusya-Ukrayna savaşının şubat sonunda başladığı göz önünde tutulduğunda, iktidarın ardına sığınmaya çalıştığı bu bahanenin tutarsızlığı daha da somutlaşıyor.”

“Bu Gidişle Erişilecek Gıdada Olmayacak”

Çiftçi ve üreticilerin girdi maliyetleri nedeniyle sıkıntıda olduğunu dile getiren Kiraz, “Çiftçi artık üretemiyor. Bırakın üretmeyi mazot, gübre ve ilaç fiyatları yüzünden tarlasına gidemeyen çiftçi var. AKP üretimi tamamıyla bitirdi. Üretim olmayınca gıda enflasyonu da yükseldi. Ülkeyi içinden çıkılmayacak bir ekonomik krizin içerisine sürükledik. Zaten vatandaşların birçoğu gıdaya erişimde büyük güçlük çekerken, şimdi erişilecek bir gıdada olmayacak. Üretimde uyguladıkları politikalarla ülkeyi getirdikleri durum ortada. Üretim yapan fabrikaları kapattılar. Tarım politikaları çiftçiyi üretim yapamaz hale getirdi” açıklamasını yaptı.

 

AdminAdmin