Medya Malatya
Medya Malatya
ASAYİŞ

Hafriyat Kazalarında Fren Değil Şoför Hatası Öne Çıkıyor

Hafriyat Kazalarında Fren Değil Şoför Hatası Öne Çıkıyor
Paylaş:

Uzmanlar Hafriyat kamyonlarında yaşanan kazada “fren patladı” söyleminin gerçeği yansıtmadığını belirterek kazaların temel sebebinin aşırı hız, tonaj ve yetersiz sürücü eğitimi olduğunu vurguluyor.

Deprem bölgesinde süren yeniden imar çalışmalarıyla birlikte binlerce hafriyat kamyonunun trafikte yer alması, bölgede kazaların artmasına neden oldu. Malatya’da son dönemde yaşanan peş peşe kamyon kazalarında onlarca araç hurdaya dönerken 5 kişi yaralanmış, iş yerlerinde büyük çaplı maddi zarar oluşmuştu.

Kazalar kamuoyuna çoğunlukla “freni patlayan kamyon” şeklinde servis edilse de uzmanlar bu söylemin gerçeği yansıtmadığını belirtiyor. Ağır araç tamircisi Murat Dilmen’e göre kazaların temel nedeni fren değil, kontrolsüz hız, tonaj fazlalığı ve şoför yetersizliği.

Dilmen, Paşaköşkü Mahallesi’nde 15 aracın pert olduğu kazayı değerlendirerek şunları söyledi:

“Fren boşalma diye bir şey yok. O araç frenden dolayı çekiciye bile alınamadı. Bu araçlar havalı frenlidir, hava bitince sistem kendini kilitler. Sorun fren değil, şoför. Araç yukarıdan hızla salınıyor, otomatik vitesten manuele alıp rampa aşağı hızla bırakıyor. 110 km hızla kavşağı geçersen pazar yerinde duramazsın. Bu tamamen şoför hatası.”

Ehliyet sistemine de tepki gösteren Dilmen, ağır vasıta şoförlerinin yeterli eğitim almadan trafiğe çıktığını vurgulayarak, “22 yaşında askerden gelen kişi yarım otobüste iki tur atıp ehliyet alıyor. Psikoteknik alıyor, SCR alıyor, ertesi gün 40 tonluk kamyona biniyor. İlk seferinde 15 arabayı biçiyor. Sonra ‘fren patladı’ deniliyor.”

20 yılı aşkın süredir hafriyat şoförlüğü yapan Engin Bağcı da kazaların bakımsızlıktan değil, sürücü hatalarından kaynaklandığını belirterek, “Aynı rampadan 40-45 tonla defalarca indim. 30 km hızla insen hiçbir şey olmaz. Bakımlarımı aksatmam, önce canım sonra malım. Şirketler de araçlara bakımsız demeyelim, sorun bilinçsiz kullanım” ifadelerine yer verdi.

Sanayideki diğer tamirci ustaları da aynı görüşte birleşerek, kazaların önüne geçilmesi için sürücü eğitimlerinin artırılması ve tonaj denetimlerinin sıkılaştırılmasının çözüm olacağını ifade ediyorlar.

Bu haber Medya Malatya tarafından yayımlanmıştır. İzinsiz kopyalanamaz, alıntılarda kaynak gösterilmesi zorunludur.

ASAYİŞ Haberleri

Yorumlar

Editoryal moderasyon aktif

Yorum Yaz

Yorumunuz incelendikten sonra yayın ilkelerimize uygun bulunması hâlinde yayınlanır. Hakaret, iftira ve reklam içeren ifadeler reddedilir.

adlı okura yanıt yazıyorsunuz.
0 / 2000

Bu içeriğe henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.