Medya Malatya
Medya Malatya
POLİTİKA

“Yerinde Dönüşüm Desteği Güncellenmeli”

“Yerinde Dönüşüm Desteği Güncellenmeli”
Paylaş:

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, deprem sonrası yerinde dönüşüm kapsamında sağlanan 1,5 milyon liralık desteğin mevcut ekonomik koşullar karşısında yetersiz kaldığını belirterek, destek tutarlarının artırılması ve ruhsat süreçlerinin hızlandırılması gerektiğini vurguladı.

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Mimarlar Odası Malatya Şubesini ziyaret ederek yönetim kurulu üyeleriyle bir araya geldi. Deprem sonrası yeniden inşa sürecine ilişkin kapsamlı değerlendirmelerde bulunan Ağbaba, şehir planlamasında meslek odalarının ve teknik kadroların görüşlerinin dikkate alınması gerektiğini vurguladı.

Mimarlar Odası’nın özellikle deprem sürecindeki performansıyla Malatya’nın sorunlarını ve çözüm önerilerini kamuoyuna taşıdığını belirten Ağbaba, meslek odalarının karar alma süreçlerinde yeterince etkin rol üstlenemediğini ifade etti. Kentin geleceğinin mimar, mühendis ve şehir plancılarının bilimsel perspektifiyle şekillenmesi gerektiğini dile getiren Ağbaba, geçmiş dönemlerde yapılan uyarıların dikkate alınmamasının ağır sonuçlar doğurduğunu söyledi.

2020 yılında yaşanan Elazığ depremi sonrasında Malatya için gerekli dönüşüm adımlarının zamanında atılmadığını kaydeden Ağbaba, “O dönem gerekli kentsel dönüşüm ve yenileme süreçleri başlatılmış olsaydı bugün yaşanan yıkımın boyutu farklı olabilirdi” dedi. Elazığ’ın deprem sonrası hızlı bir dönüşüm sürecine girdiğini hatırlatan Ağbaba, Malatya’da ise benzer bir iradenin ortaya konulamadığını ifade etti.

Depremin dördüncü yılına girildiğini belirten Ağbaba, rezerv alan, yerinde dönüşüm ve Toplu Konut İdaresi Başkanlığı projelerine ilişkin sahadaki sorunları gündeme taşıdı. Yerinde dönüşüm kapsamında verilen 1,5 milyon liralık desteğin mevcut ekonomik koşullarda yetersiz kaldığını dile getiren Ağbaba, artan inşaat maliyetleri karşısında bu tutarla 100 metrekarelik bir konutun inşa edilmesinin mümkün görünmediğini söyledi. Destek miktarının güncellenmesi ve ruhsat süreçlerinin hızlandırılması gerektiğini kaydetti.

Kadastro kaynaklı imar problemleri nedeniyle uzun süre imar durumu verilememesinin süreci aksattığını belirten Ağbaba, ödemelerde yaşanan gecikmelerin de vatandaşları zor durumda bıraktığını ifade etti. Nicelik odaklı yaklaşım yerine nitelikli, sosyal donatıları tamamlanmış ve sürdürülebilir yaşam alanlarının inşa edilmesi gerektiğini vurgulayan Ağbaba, sadece konut sayısının açıklanmasının yeterli olmadığını söyledi.

Yeni yerleşim alanlarında sosyal yaşam unsurlarının eksikliğine dikkat çeken Ağbaba, teslim edilen konutlarda ulaşım, eğitim, sağlık ve ticari alanların eş zamanlı planlanmamasının ilerleyen süreçte yeni sosyal sorunlara yol açabileceğini belirtti. Şehrin merkezinden kopuk, altyapısı ve kamusal alanları tamamlanmamış bölgelerde yaşamın sürdürülebilir olmayacağını ifade etti.

Kiracıların ve dar gelirli kesimlerin durumuna da değinen Ağbaba, konteyner sürecinin sona ermesiyle birlikte barınma ihtiyacının daha görünür hale geleceğini söyledi. Sosyal konut projelerinin sayısının artırılması gerektiğini vurgulayan Ağbaba, kira fiyatlarının yüksekliği nedeniyle özellikle düşük gelirli vatandaşların ciddi mağduriyet yaşadığını kaydetti.

Mimarlar Odası Malatya Şube Başkanı Yunus Emre Fidanel ise üç dönemdir yönetim kurulu ile birlikte hem mesleğe hem meslektaşlara hem de kente hizmet etme gayreti içerisinde olduklarını belirterek, depremin ardından Malatya’nın ayağa kalkması noktasında sorumluluk üstlendiklerini ifade etti.

Bu haber Medya Malatya tarafından yayımlanmıştır. İzinsiz kopyalanamaz, alıntılarda kaynak gösterilmesi zorunludur.

POLİTİKA Haberleri

Yorumlar

Editoryal moderasyon aktif

Yorum Yaz

Yorumunuz incelendikten sonra yayın ilkelerimize uygun bulunması hâlinde yayınlanır. Hakaret, iftira ve reklam içeren ifadeler reddedilir.

adlı okura yanıt yazıyorsunuz.
0 / 2000

Bu içeriğe henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.

Sıradaki Haber
Okumaya devam et Mehmetçiğin İçini Isıtan Anlamlı Destek

Akışın sonuna geldiniz.